ZELF GRASMATTEN LEGGEN

Waar moet je rekening mee houden als je zelf aan de slag gaat? Welke materialen heb je nodig? Hoe leg je zelf grasmatten? De antwoorden vind je hieronder.

Zelf leggen of toch láten leggen?

Twijfel je er nog over om zelf grasmatten te leggen of ons in te schakelen? Dan geven we een paar tips om de knoop door te kunnen hakken:

De grootte van een grasmat is 1 m² en het gewicht is 15 tot 20 kg. Daarom kun je in je auto maximaal 20 m² vervoeren. Is de oppervlakte van je toekomstige gazon groter, gebruik dan bijvoorbeeld een aanhanger. Vergeet niet om een net of zeil mee te nemen waarmee de lading afgedekt kan worden!

Naarmate een grasmat langer opgerold zit gaat de kwaliteit door broei achteruit. Probeer de grasmatten daarom binnen 24 uur na aankoop te leggen. Als dat niet lukt kun je het volgende doen om de grasmatten wat langer goed te houden: Rol de grasmatten op een verharding uit en houdt deze nat.

Laat je liever door ons grasmatten leggen?

BENODIGDHEDEN OM ZELF GRASMATTEN TE LEGGEN

Om je oude gazon te verwijderen heb je een graszodensnijder nodig. Deze machine is te huur. Is de oppervlakte van je gazon zo’n 20 m² of kleiner (en heb je een goede conditie)? Dan kun je dit karweitje met een schep doen in plaats van een graszodensnijder te gebruiken.

Voordat je aan de slag gaat moet je er zeker van zijn dat de grond los en bewerkbaar is. Als de ondergrond hard is, dan kun je de bodem losmaken door deze om te spitten of hiervoor een frees te gebruiken. Ook een frees is te huur.

  • schep
  • hark
  • waterpas of plank
  • kruiwagen
  • (oud) broodmes
  • gazonwals
  • aanlegmest

ZO LEG JE GRASMATTEN

TIPS VOOR GAZONONDERHOUD

Stap 1

Verwijder het oude gazon met behulp van een graszodensnijder (of schep) en voer het af. Maak de ondergrond schoon: haal onkruid, vuil en puin weg.
TIPS VOOR GAZONONDERHOUD

Stap 2

Maak de ondergrond ongeveer 20 cm diep los door te spitten of te frezen. Het is belangrijk om de grond overal even diep los te maken zodat deze later gelijkmatig inklinkt.
TIPS VOOR GAZONONDERHOUD

Stap 3

Egaliseer de ondergrond grof met een hark. Houd hierbij rekening met bestrating en borders. Houd de ondergrond ongeveer 2 cm onder de bestrating.
TIPS VOOR GAZONONDERHOUD

Stap 4

Verdicht de ondergrond met een gazonwals. Bij een kleinere oppervlakte kunt u de grond stevig aanstampen in plaats van een gazonwals te gebruiken.
TIPS VOOR GAZONONDERHOUD

Stap 5

Hark nu de ondergrond lichtjes los en egaliseer deze met een waterpas of plank. Bemest de ondergrond met aanlegmest. Hierin zitten voedingsstoffen die de bodemstructuur verbeteren en de worteling versnellen.
TIPS VOOR GAZONONDERHOUD

Stap 6

Begin met het leggen van de grasmatten: leg een baan aan de kopse kant en leg de andere banen hier haaks op. Schuif de grasmatten strak tegen de bestrating en tegen elkaar aan.
TIPS VOOR GAZONONDERHOUD

Stap 7

Snijd de grasmatten op maat met een broodmes. Draai het overgebleven stuk om en gebruik dat in de volgende baan als dat mogelijk is.
TIPS VOOR GAZONONDERHOUD

Stap 8

Wals het gazon of klop met de achterkant van de schep de grasmatten aan.
TIPS VOOR GAZONONDERHOUD

Stap 9

Installeer de sproeier en geef het gazon water. Het schema hierna geeft een indicatie van de sproeitijd in de eerste 2 weken na de aanleg van het gazon.

ZELF GRASMATTEN LEGGEN TIPS

Bij de berekening van het aantal m² grasmatten dien je rekening te houden met ongeveer 3% snijverlies. Als het gazon veel rondingen heeft zal het snijverlies ongeveer 6% zijn.

Kun je het oude gazon omspitten of moet het toch echt verwijderd worden voordat je een nieuw gazon aanlegt? Een blijvend strak gazon bereik je door het oude gazon te verwijderen. Omgespit gras gaat rotten en daardoor ontstaan verzakkingen in het nieuwe gazon. Bij het omspitten blijven bovendien resten en zaden van onkruid in de ondergrond achter en dat schiet weer door in het nieuwe gazon. Zonde!

Grasmatten kunnen het beste op een licht vochtige ondergrond gelegd worden. Sproei de ondergrond even als deze heel droog is. 

Het is aan te raden om niet meer over de pas aangelegde grasmatten te lopen. Begin achterin de tuin (vanaf de kant bekeken waar vandaan je de grasmatten aanvoert) met leggen om dit te voorkomen.

Is de enige optie om te lopen over de net aangelegde grasmatten? Dan kun je met planken een tijdelijk pad maken. Door de planken wordt de druk van de voetstappen en kruiwagen gelijkmatig verdeeld. Beschadiging van het gras wordt hiermee beperkt.

EEN PAS AANGELEGD GAZON BESPROEIEN:

De tabel werkt als een slider, sleep met je vinger om alle informatie te bekijken.

TempratuurZandgrondKleigrondHoe vaak
11 – 15 ºC10 min5 min1x per dag
16 – 20 ºC30 min15 min1x per dag
21 – 25 ºC60 min30 min2x per dag
26 – 30 ºC90 min60 min2x per dag
31 ºC of meer120 min90 min2x per dag

Graszoden laten leggen tip top graszoden

…lees hier hoe je je gazon Tip Top houdt!

Wil je snel genieten van een mooi gazon?

vraag een vrijblijvende offerte aan en ontvang deze binnen 24 uur