ADVIES OVER GAZONONDERHOUD

Fijn, zo’n mooi nieuw gazon. Maar hoe zorg je ervoor dat het zo mooi blijft? Daar helpen we je bij. We geven je informatie over maaien, sproeien en bemesten, de drie belangrijkste vormen van gazononderhoud. Dit onderhoud komt regelmatig terug. Als het nodig is kun je jaarlijks het gazon verticuteren en bekalken.

ALLES OVER GRASMAAIEN

Regelmatig grasmaaien heeft een aantal voordelen voor de grasmat. Lange sprieten houden zonlicht en (regen)water tegen. Als het gras gemaaid is kunnen water en licht de bodem bereiken. Daardoor worden nieuwe uitlopers gevormd en fijnere grasplanten gestimuleerd om te groeien. Dit zorgt voor een gazon dat dicht bezet is met gras. Onkruid en mos hebben minder kans. Een stevig en mooi gazon, zonder onkruid is het resultaat.

Wanneer?

 • Maart – oktober                1 x per week
 • Half april – augustus        2 x per week

Hoe?

 • Maai het gras wanneer het droog is
 • Zet de grasmaaier op een hoogte van 3 tot 3,5 cm
 • Vang het maaisel op in de bak van de grasmaaier of hark het na het maaien van het gazon
 • Bij extreem heet weer mag het gras wat langer blijven om verbranding van de wortels te voorkomen
 • Knip tot slot de randen van het gazon met een grasschaar of grastrimmer

Tip!

Verander zo nu en dan van maairichting. Hierdoor blijven de grasplanten omhoog groeien in plaats van plat te gaan liggen. Ook dit helpt zonlicht en (regen)water de bodem beter te laten bereiken.

ALLES OVER SPROEIEN

Zoals alle planten hebben ook grasplanten water nodig om niet uit te drogen. Bovendien worden voedingsstoffen opgenomen via het water dat de wortels opnemen. Om het gazon zoveel mogelijk water op te laten nemen is  het aan te raden om ’s ochtends of ’s avonds te sproeien. Wanneer je overdag zou sproeien, verdampt veel water in de zon nog voor het opgenomen kan worden.
Het onderstaande schema geeft een indicatie van de duur van de besproeiing bij elke temperatuur. 

De tabel werkt als een slider, sleep met je vinger om alle informatie te bekijken.

TemperatuurZandgrondKleigrondHoe vaak
16 – 20 °C30 min15 min1x per week
21 – 25 °C60 min30 min2x per week
26 – 30 °C120 min60 minOm de dag
31 °C of meer180 min90 min1x per dag

Waarmee sproeien?

De twee meest gebruikte opties zijn een tuinslang met daaraan een zwenksproeier gekoppeld of een beregeningsinstallatie. Bij kleinere gazons is een zwenksproeier een prima optie omdat hiermee het hele gazon besproeid kan worden zonder de sproeier (vaak) te verzetten. Grotere oppervlakten of gazons met veel vormen vragen om een beregeningsinstallatie om er zeker van te zijn dat geen plekje wordt overgeslagen.

Tip!

Wanneer je grondwater gebruikt om te beregenen is het aan te raden om te controleren of het water ijzerhoudend is. Ijzer in het water is niet schadelijk voor het gazon, maar het kan wel een bruine aanslag op je terras en je tuinmeubelen geven.

ALLES OVER BEMESTEN

Af en toe is het nodig om het gazon te bemesten. Hierdoor blijven de grasplanten voorzien van de benodigde voedingsstoffen,  dit houdt het gazon gezond en sterk. De grasplanten zijn minder vatbaar voor ziektes, het gras verkleurt minder snel in de zon en herstelt beter na vorst. Het gazon blijft dicht bezet met grassprieten en dat geeft mos en onkruid minder kans om te groeien.

Wanneer?

Maart voor de groei en voor een mooie donkergroene kleur

Juni om de groene kleur te behouden en om de planten sterk te houden

September voor het aanvullen van de benodigde voedingsstoffen tijdens het winterseizoen

Hoe?

 • Wacht tot het gazon droog is
 • Maai het gras en vang het maaisel op of verwijder het van het gazon
 • Meet de benodigde hoeveelheid mest af
  (de aanbevolen hoeveelheid lees je op de verpakking)
 • Strooi de ene helft in de lengte en de andere helft in de breedte van het gazon
 • Voor een optimale verdeling van de mest op grote gazons is een strooiwagen aan te raden
 • Beregen het gazon aan de hand van ons sproeischema

Tip!

Trek handschoenen als je de organische mest met de hand strooit, want de geur van deze mest is erg aanwezig.

Welke mest?

Grofweg zijn er twee soorten mest, namelijk kunstmest en organische mest. Wij gebruiken het liefst organische mest, bij voorkeur die van DCM. De mest van DCM is namelijk verrijkt en biedt het gazon meerdere voordelen. Organische mest is ongeveer 3 maanden werkzaam en bovendien vriendelijk voor het milieu. Organische meststoffen voeden niet alleen de plant, maar ook de bodem met het bodemleven. Dit draagt bij aan biodiversiteit, wat zorgt voor een rijke bodem en dat is weer goed voor de grasplanten. De grasplanten blijven sterk en behouden een goede weerstand.

Graszoden laten leggen tip top graszoden

Wij adviseren DCM Microgazon Plus
vanwege de 5-voudige werking:

 • Meststof

 • Kalk

 • Indirecte werking tegen mos

 • Nuttige bacteriën

 • Maakt verticuteren overbodig

Wil je snel genieten van een mooi gazon?

vraag een vrijblijvende offerte aan en ontvang deze binnen 24 uur

ALLES OVER VERTICUTEREN EN INZAAIEN

In het gazon kan een viltlaag ontstaan die wordt gevormd door organische materialen. Die laag bestaat voornamelijk uit grasresten, maar ook uit mos en onkruid. Een dunne laag van maximaal 1 cm is niet schadelijk en beschermt het gazon tegen de felle zon en verdamping van water. Maar als de laag dikker wordt bereiken (regen)water, zonlicht en lucht de bodem bijna niet. In dat geval is het nodig om de viltlaag te verwijderen door het gazon te verticuteren.

Gelukkig is verticuteren te voorkomen. Mos geef je geen kans door te zorgen voor de juiste zuurtegraad van de bodem. Met een pH-bodemtest kun je meten of de bodem een waarde heeft van 6 of hoger. Is dat niet het geval? Dan kun je het gazon bekalken.

Een viltlaag wordt automatisch voorkomen wanneer de bodem gezond is. Een gezonde bodem heeft een grote biodiversiteit. Dit draagt bij aan een open structuur van het gazon en zorgt dat achtergebleven gemaaid gras wordt omgezet in voedsel voor de grasplanten. Wanneer je niet hoeft te verticuteren, is het aan te raden om het gazon wel te beluchten.

Wanneer?

Mits nodig in maart of april

Benodigdheden verticuteerhark (klein gazon) of verticuteermachine

Hoe?

Maai het gazon voordat je gaat verticuteren en besproei het gras lichtjes. Wanneer je een verticuteermachine gebruikt dien je de messen zo af te stellen dat deze ongeveer 1 cm de grond in gaan. Als het om een dunne vilt- of moslaag gaat dan is 0,5 cm ook genoeg. Bewerk het gazon eerst in de lengte richting en vervolgens in de breedte richting. Als je klaar bent hark je de resten nog even van het gazon.

Inzaaien

Schrik niet wanneer je ziet er dat een aantal plekken in het gazon kaal zijn geworden. Dat kan voorkomen en is eenvoudig op te lossen door bij te zaaien. Het is aan te raden om dezelfde soort graszaden te gebruiken als de planten waaruit het gazon bestaat. De grasmatten die wij gebruiken bestaan uit een samenstelling van Engels Raaigras, Veldbeemd en Roodzwenk. Gebruik ongeveer 500 gram zaden per 25 m². Bestrooi de kale plekken en beregen het gazon regelmatig tot een tijdje na het ontkiemen van de graszaden. Gebruik na enkele maanden een gazonmest die bij voorkeur organisch is.

Wanneer?

Bodem meer dan 10°C halverwege het voorjaar of vroeg in het najaar (april/mei of augustus/september)

Voorwaarden los eerst de oorzaken van het ontstaan van de kale plekken of dunne bezetting op (door te beluchten of verticuteren)

Graszoden laten leggen tip top graszoden

BEKALKEN

Waarom zou je kalk op je gazon strooien? Het antwoord is simpel: om mosgroei te voorkomen. Vocht, schaduw en een lage zuurtegraad van de ondergrond (zeker bij zand- en kleigrond) stimuleren de groei van mos. Een gazon in de schaduw met kleine kale plekjes is dus heel geschikt voor mos. Als daar mos gaat groeien, verdringt dat het gras en is er geen plaats voor nieuwe uitlopers. Een mooi vol gazon zal daardoor helaas niet aan de orde zijn.

Om de bodem ongeschikt te maken voor mos kun je de zuurtegraad van de bodem laten stijgen door het gazon te bekalken. Ook wanneer er nog geen sprake is van mos is het goed om te bekalken om zodoende preventief te werk te gaan.

Wanneer?

1x per jaar  november tot en met januari, en
zuurtegraad  wanneer de waarde van een pH-bodemtest lager is dan 6

Hoe?

 • strooi korrels kalk, in poedervorm waait het weg
 • 1 tot 1,5 kilo per 10 m²
 • gelijkmatig strooien en daarna eventueel sproeien

Tip!

In de (organische) kalk van DCM Groen-kalk zit ook magnesium (voor een diep groene kleur)!

Volg Tip Top Graszoden op Facebook